Logopedie

Logopedie is het vakgebied dat zich bezighoudt met stem, spraak, taal, gehoor en primaire mondfuncties. Kortom: u kunt bij de logopedisten in onze praktijk terecht voor alle problemen die met de communicatie (het spreken en verstaan) of het eten en drinken te maken hebben. Bij zeer jonge kinderen spreken we dan over préverbale logopedie, ofwel vroegbehandeling van de mondmotorische en communicatieve ontwikkeling.

De volgende stoornisgebieden kunnen onderwerp van behandeling zijn:

Taal

Contact maken doe je via taal. Daarmee deel je met anderen informatie. Gedachten ontstaan in de hersenen. Met taal breng je die gedachten onder woorden. Zonder kennis van de taal kun je niet goed met anderen communiceren.

Stoornissen op het gebied van taal zijn: 

Eten en drinken (slikken)

Jonge kinderen hebben soms problemen met zuigen of kauwen en slikken. Dit kan het gevolg zijn van sondevoeding. De functie van de mond moet zich dan ontwikkelen en herstellen. Ook ouderen kunnen problemen met het slikken krijgen. Bijvoorbeeld door een beroerte of een neurologische aandoening.

Spraak

Bij spraak gebruik je de spieren van je lippen en de tong. Deze bepalen de klank van letters en woorden. Elke letter heeft zijn eigen klank. Kinderen leren de klanken door ze na te doen.

Stoornissen op het gebied van spraak zijn:

Stem / Adem

Om geluid te maken gebruik je je stem. Klankkleur, luidheid en toonhoogte brengen je bedoeling of gevoel over op de ander. Woorden kunnen een andere betekenis krijgen door de manier waarop je ze uitspreekt.

Stoornissen op het gebied van stem zijn:

Gehoor

Gehoor is nodig bij de communicatie. Spreken en luisteren horen bij elkaar als je een gesprek voert. Hoe je hoort, beïnvloedt de manier van reageren. Als je iets niet goed hebt verstaan, vraag je om te herhalen.

Stoornissen op het gebied van gehoor zijn:

Afspraak maken?
Neem contact op

Onze praktijkadressen

Dalfsen Wevermarke
Dalfsen Wevermarke

Wevermarke 36
7721 KJ Dalfsen
Routebeschrijving

Dalfsen v. Lentestraat
Dalfsen v. Lentestraat

V. Lentestraat 5
7721 ZS  Dalfsen
Routebeschrijving

Hoonhorst
Hoonhorst

kulturhus “de Potstal”
Kerkstraat 24
7722 LR Hoonhorst
Routebeschrijving

Wezep
Wezep

Stationsweg 47
8091 AB  Wezep
Routebeschrijving